Sunday, 19 January 2014

Dua kosong Satu Empat.

Salam semua.

Alhamdulillah. Kita dah berpindah ke tahun yang baru, tahun 2014. Pastinya 2013 banyak memberi kita berjuta kenangan paling indah dan tidak kurangnya pahit duka. Ermm, percayalah setiap yang terjadi pastinya adalah perancangan yang terbaik untuk kita. 

Seperti biasa, bila kita berganjak ke tahun baru, umur kita mula bertambah. Muda menjadi semakin tua. Yang tua menjadi semakin tua. Yang kanak - kanak menjadi remaja. Yang remaja menjadi dewasa. Yang dewasa menjadi tua. Semoga pertambahan dalam bilangan umur kita, menjadikan kita lebih matang dan bijak menilai diri untuk memperbaiki diri. Insha ALLAH.

So, jom kita bawa diri kita memperbaharui sesuatu dalam diri kita. Buang yang tak elok, ganti dengan sesuatu yang lebih elok, lebih baik, lebih bagus, lebih bermanfaat. Lagipun, tak perlu nak tunggu kalendar Islam ke, kalender Masihi ke, baru nak bubuh segala jenis azam.

==========================================================

Teringat masa beberapa hari yang lepas aku mengisi borang peraduan Petronas. Dekat situ kena isi details pasal peserta yang nak masuk peraduan tu. Aku masih bajet aku nie muda lagi. Siap tulis tulis umur 24 tahun lagi, padahal tahun pun dah bertukar, tapi still tulis 24 tahun. Padahal umur ko tu dah bertambah syiha oiii. Dah jadi 25 tahun pun. Oh, terasa tuanya aku. Kes penyakit lupa kau memang tak pernah nak lupus syiha. Ini kes terpencil, perasan muda lagi. haha!

*****************************************************************

Tahun baru je aku dah mulakan dengan perbuatan yang boleh di kategorikan sebagai memalukan jugak kot. Mane tak nye, masa aku nak touch kad 'Touch n Go' dekat tol baru - baru nie, boleh tak korang bayangkan, dengan tidak semena - menanya kad 'Touch n Go' aku terjatuh. Nak dijadikan cerita lagi best, bila aku nak keluar buka pintu kereta, boleh pulak sempit. Menyebabkan aku stuck dekat tol tu hampir 2 minit jugak. Sampaikan kereta kat belakang dah beratur panjang. Aku dah mula mengelabah bila tengok kereta kat belakang dah beratur panjang. Oh, tidak Syiha. Time tu tiba - tiba aku rasa menyesal & mula berazam nak kurus. haha! Hampeh betul. Kembali kepada cerita tadi, aku cuba sedaya upaya meloloskan diri, untuk keluar nak pergi ambil kad 'Touch n Go' dan akhirnya berjaya jugak ambil benda alah tu. Dengan sepantas kilatnya, aku touch kad tu, pastu pecut lelaju. Kalau boleh, aku nak tutup terus no plate kereta aku, sebab malu punya pasal. haha! Itu lah dia, awal - awal tahun dah mulakan dengan insiden macam nie. Moral of the story, jangan nak berangan masa nak touch  kad 'Touch n Go' tu.


==========================================================

Satu malam di kedai mamak.

Mamak: Mau makan apa?
Aku: Saya mau minum milo ais. Pastu mau makan, saya mau mee goreng mamak. Agak - agak lama tak nak masak mee goreng mamak?

Tapi si mamak, ape entah yang dia dengar. Aku pun tak tau. Kejap lagi...

Mamak: Apa? mau mee goreng mamak melayu punya stail masak? (aku dah start pelik dengan si mamak nie)
Aku: (Ada pulak mee goreng mamak  goreng cara orang melayu..haha!) Takkk..takkk..saya nak mee goreng mamak yang goreng cara mamak punya masak. 

Haha! Dengan aku2 pun pening dengan si mamak nie.

Si mamak tadi nak confirm kan ape yang aku order tadi, dia pun ulang balik ape yang aku order tadi. 

Mamak: milo lais (cara dia sebut ais tu 'lais') satu, mee goreng mamak satu kan?
Aku: Hahhh??? lais?? (lama gak aku dok pikir, ape ke benda lah lais tu, tak lama lepas tu, barulah aku dapat tangkap, dia nak sebut "ais" rupanya. haha!)

Adoyai..nak guling - guling atas lantai aku rasa nak gelak. Haishh, sabar je lah, bila dah berbilang kaum nie. haha! Bak kata syuib sepahtu, pening arrrr.....pening arrrr...


Okey, awal tahun 2014, kalendar aku sudah dipenuhi dengan segala perkara yang kadang - kadang tu kelakar pun ada, pelik pun ada. Macam - macam. Next story, akan bersambung di entry seterusnya. Banyak idea2 dah menternak di otak aku nie. Mungkin dalam masa terdekat. Insha ALLAH.



Salam brother and sister
Salam tahun baru 2014.
Doakan kesejahteraan umat Islam diseluruh dunia.
Peace. 
:p





















































No comments:

Post a Comment