Thursday, 3 October 2013

Demam

Assalamualaikum.

Fuhh..Dah dekat seminggu demam. Hari nie baru nak rasa okey sket. Semalam pergi lah klinik kerajaan dekat Rawang tu. First time nie, nak pergi time demam ni haa. Selalunya, kalau demam, aku prefer cari paracetamol atau minum air kelapa je atau pegi klinik dekat dengan rumah je.(Banyak betul "atau" ko syiha.) haha!!  Tapi dah demam dah nak dekat satu minggu tu, dah kira melampau demam nie. Tak boleh jadi niee. So, aku telah membuat keputusan yang agak drastik dalam hidup aku. Pergi ke klinik government.

First time pergi sendiri, pastu pegi daftar. Orang kat kaunter pendaftaran tu bukan main garang betul. Dah tentu yang datang tu semuanya sakit - sakit belaka. Cakap lah elok - elok. Kang tak pasal - pasal je dapat penyakit baru, darah tinggi. Sebab marah punya pasal.

Bila dah daftar tu, pergi lah tunggu turn aku. Alhamdulillah. Orang tak ramai sangat pun. So, kurang dari 15 - 20 minit, nombor giliran aku kena panggil. Masuk - masuk je, tengok doctor berbangsa india. Tiba - tiba nerves, sebab dapat doctor lelaki.

Doctor: Hai. Apa yang telah menyebabkan awak datang ke sini? (Soalan dia, pergghhh bukan main lagi eh..)
Aku: Saya dah demam hampir seminggu lah doctor. Lepas tu, saya susah nak bernafas sebab selesama saya sangat teruk bila malam atau masa tidur.
Doctor: Ishh..teruk sangat tu kalau dah demam hampir seminggu tu.

Aku mintak Medical Certificate (MC) dekat dia, doctor  tu tak bagi. Sebab dia cakap aku tak demam. Sebab dia tengok suhu badan aku normal. Ciss!! Doctor tu pun tanya lah blah blah blah blah blah. Aku pun jawab je la apa yang ditanya tu. Jap lagi, tiba - tiba dia tanya aku something.

Doctor: Kalau dekat rumah, kalau masak nasi awak pakai beras jenis apa?
Aku: (Aku nie dengan blur dan sirrotulmustaqim nya (dengan kata lain, dengan lurusnya) Errrrr..saya tak makan nasi berapa hari dah doctor sebab saya tak selera nak makan lah.
Aku takut lah jugak. Cuak pun ada. Manalah tau, kalau aku demam nie ada kaitan dengan jenis beras plak kan. Lama jugak aku fikir sebelum aku nak jawab tu.
Doctor: Awak tau kenapa saya tanya jenis beras yang awak makan dekat rumah?
Aku: errrrrr.. (Aku geleng kepala)
Doctor: Sebenarnya sebab saya tanya macam tu sebab....saya tengok awak nie gemuk sangat!!

(Dan, dengan sepantas kilatnya (lagi pantas dari kilat)), doctor  tu gelak. Bukan main lagi dia gelakkan aku. Perrghhhhh, kau dah kutuk aku, pastu ko gelak bukan main lagi. Rupa - rupanya dia nak buat lawak. Ciss!! Kurang hasam punya doctor!! Dia tak tau ke, perempuan yang berstatus melayu dan warganegara Malaysia sangat sensetif dengan perkataan GEMUK. Ulang sekali lagi, G.E.M.U.K.!! Cisss!! Eleh, doctor tu pun gemuk jugak.

Lepas insiden tadi, doctor suruh aku test darah aku. Takut - takut kalau aku kena denggi ke. So, pergi lah kat tempat amik darah tu. Nurse tu muka dia nampak mesra. Then, dia tanya aku pernah amik darah ke. Aku cakaplah, aku pun dah lupa barapa lama aku tak amik darah. Dia pun dok sengih - sengih. Apa pasal ntah. Dah nurse tu suruh aku gengam jari & dia ikat dekat atas dari siku aku, nurse tu pun get ready lah nak amik darah. Kejap lagi, dia sumbat jarum dia, aku okey lagi. tengah - tengah dia nak amik darah tu, tiba - tiba sakit sikit. Muka aku pun lain macam lah. Jap lagi muka aku dah lain macam. Nurse tu tanya, "Sakit ke? tapi nampak lah muka sakit tu". Cisss. Aku cakap dalam hati "Sakit lah giler!!" Lepas balik tu, aku tengok tempat yang nurse tu inject tadi dah lebam & biru.

Aku pun bawak lah darah tu pegi makmal, then tunggu result darah tu. Tak sampai Kurang dari 10 minit, result dia pun keluar. Aku tengok result dia macam resit kat pasaraya. Hahaha!!! Ade yang positive lah, ade yang negative lah. Pastu, aku bawaklah result tu jumpa doctor tadi. Kena jumpa dia nie lagi.
Macam biasa, aku masuk je, dia dah sengih - sengih. (sebab dia dapat kenakan aku tadi..ciss!!)

Doctor: eh, sekejapnya. (dia pun cek result blood test aku)
Doctor: Awak okey je nie, cuma dalam darah awak ada virus je nie. Nanti saya bagi ubat, then awak makan ubat tu ye.
Aku:........ (anggukkan aje. kang bersuara kang, kena lagi nie)
Doctor: Nah, amik nie (Surat senarai ubat, then ubat tu aku kena amik dekat farmasi). Nie MC untuk awak.
Aku: (dalam hati dah berbunga - bunga dah bila nampak MC tu..haha!! Suka tak hengat) Doctor tipu saya lah. Tadi cakap tak nak bagi saya MC. (Selamber je aku cakap doctor  tu tipu aku..wakakakaka..)


Doctor: Ye..ye..Sebab saya kesian kat awak. (dalam hati, perghhhh, berjaya gak muka sedih + sakit tu) Saya bagi MC nie, duduk dekat rumah, rehat okey! Tapi, saya tulis dekat sini "Requested", sebab awak yang mintak. bla blaaa blaaaa (Apa - apa je lah doctor.. Banyak betul dia nie bercakap..)
Aku: (sambil sengih - sengih,) Terima kasih doctor!! (Kena maintain in character juga nie)

So, tu lah dia cerita aku. Aku kena demam tapi suhu badan okey. Tapi dalam darah aku ada virus. Bila kena macam nie, buat aku  tak selera nak makan, cepat pening kepala, sakit perut dan ada lagi lah selebihnya. Maybe, aku pun lambat pergi klinik. Sepatutnya, aku kena pergi awal - awal kena dulu. Sebab sekarang nie, macam - macam penyakit ada. Tak boleh main - main dah sekarang nie.

Okey, jaga diri kawan -kawan. Jaga kesihatan. Kalau sakit, cepat - cepat pergi jumpa doctor. Sekarang penyakit nie macam -macam punca dia.


Adios!!
Salam.

Tuesday, 1 October 2013

Cerita Rojak.

Assalamualaikum.

Fuhhhhhhhh....fuhhhhhhhhhh...fuuuuuuhhhhhhhh...Mak aihh, bukan main berhabuk lagi blog nie. Akibat dari tuan blog nie yang tak sedar diri yang dia tu punya blog. krikkkk krikkkk krikk. Abaikan saje. ahakk hak hakk hakk..

Mahap ler, busy sesangat tak hengat ler kome. Sejak -sejak internship nie, bukan main busy nye. Ditambah dengan takde wifi nye. So, membuatkan aku lagi lah tidak menjenguk blog nie. Hari nie baru lah dapat online, sebab koje dah siap plus dengan boss takde. Lagi lah aku berkobar - kobar untuk online. Yelah, mane tak nye. Boss aku garang giler tak hengat. Kalau dia stress, dengan orang lain pun kena stress jugak. Stress tengok muka dia yang stress tu lah. haha!! Aku chill je. Lantok ler dia nak stress sorang - sorang. Haha!!

Untuk makluman umum, aku sekarang tengah internship. Fuhhhh, dah separuh jalan dah pun internship nie. So far, okey lah tempat aku intership nie. Sesetengah tu friendly giler. Sesetengah tu berlagak tak hengat, pandang pun depan je, kiri tak pandang, kanan tak pandang, bawah pun tak pandang. hahahahekkhekkhikkk (Please ikut intonasi). Sesetengah tu cepat mesra dalam 5 minit je. Macam - macam orang kita jumpa, bila kita bekerja nie.

So, bila dah masuk alam pekerjaan nie , environment dia dah lain. Tak sama macam study. Everything must be serious. Tapi takde lah sepanjang masa. Kalau time study tu, boleh cengelat nak tido ke, nak mengulor ke, nak terbungkang ke, hape ke. Bila dah kerja nie, kena lebih serious sket. Lebih penat dari study. (Rindu nak study balik. uhuk uhuk..). Tapi, yang penting fun lah jugak. Sebab koje den, belajor system dorang, buat report. Termongah - mongah den buat report nie haa. Bukan main banyak. Banyak gilo. haha!!

Okey lah tu. Cukup lah tu. Ade masa, aku membebel lagi kat sini. Boss dah masuk nampak gayanya, selepas mendengar jeritan mesra boss dari meja dia. haha!! Mesra lah sangat. Department sebelah pun boleh dengar agaknya bila dia menjerit tu. Kena cover line nie. Nasib meja den tersorok. dekat hujung - hujung. Boleh buat aktiviti yang terlarang. haha!!

Cau cincau.
Salam.



#Maaf lah. Ada unsur mengumpat dalam entri nie.

#Tajuk entri memang takde kena mengena dengan jalan cerita dalam entri. Suka hati den je kan. Asalkan bertajuk. haha!!